top of page
get-tested_edited.jpg
Banner_Red_Transparant-02-01.png
Hiv op Curaçao

Situatie op Curaçao.

Op Curaçao leven er naar schatting 1000 mensen met hiv. We zien regelmatig nieuwe besmettingen; elke nieuwe patiënt is er 1 teveel. Een substantieel deel van hen die weten dat ze hiv hebben, wordt behandeld. Zij hebben dankzij de hiv-remmers dezelfde levensverwachting als mensen zonder hiv. Bovendien kunnen mensen die succesvol worden behandeld het virus niet overdragen. Het is op dit moment moeilijk in te schatten hoeveel mensen op Curaçao niet weten dat ze het virus bij zich dragen. Wel weten we dat er een groot taboe op het onderwerp heerst, en dat een groep patiënten moeite heeft om naar het ziekenhuis te komen voor hun behandeling.

Om een beter beeld te krijgen van de situatie op Curaçao registreert de stichting HIV Monitoring (SHM) sinds 2005 gegevens van zo’n 1246 HIV-geïnfecteerden. Dit heeft geresulteerd in een unieke database die een duidelijk beeld geeft van de HIV-zorg en de uitdagingen waar dit Caribische eiland voor staat. Wat zorgen baart is dat van de 990 personen in 2019 inmiddels 307 personen onvindbaar zijn. Ze zijn niet overleden en niet naar het buitenland verhuisd, mogelijk zijn ze uit zorg verdwenen door sociale problemen (financieel), schaamte of soms ook door problemen met verblijfsvergunning. Dit zijn dus patiënten die ziek kunnen worden en andere mensen kunnen besmetten. Er moeten oplossingen komen om deze mensen weer in behandeling te kunnen nemen.

Te laat in zorg.

Helaas komen veel van de patiënten te laat in zorg. Dit komt door stigma, een gebrek aan voorlichting, laagdrempelig testen, angst en schaamte. Daardoor sterven er op Curaçao nog altijd enkele mensen per jaar aan de gevolgen van aids terwijl dit met tijdige ontdekking en behandeling voorkomen wordt.

Achtergrond:

Het aantal nieuwe patiënten per jaar is de laatste jaren stabiel rond de 50, dus ongeveer 1 per week.  Wat zorgwekkend is, is dat de nieuwe patiënten vaak pas komen als ze erg ziek zijn en lage afweercellen hebben. Vanwege een gebrek aan laagdrempelig testen, mede door schaamte, komen patiënten veel te laat. Klachten (met zelfs overlijden tot gevolg) kunnen voorkomen worden als je eerder begint met behandeling. Vaak zijn patiënten al jaren hiv-positief, voordat ze dit zelf ontdekken en behandeling starten. In die jaren kunnen ze ook vele anderen besmet hebben.

Hiv-remmers zijn hier goed verkrijgbaar, maar mensen durven vaak niet naar de apotheek uit angst herkend te worden. Uit angst voor een stigma, blijft de Curaçaoënaar liever thuis. De onwetendheid en schaamte om dingen bespreekbaar te maken is groot. Mensen zijn bang voor reacties uit de omgeving, terwijl deze na uitleg vaak erg meevallen. Ook denken mensen dat hiv een doodsvonnis is, terwijl dat met goede behandeling (meestal slechts 1 pil per dag!)  niet zo is. De patiënten die in zorg zijn, hebben een hoog percentage aan behandelsucces.

Hiv preventie.

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen!

Op 2 november 2020 ondertekenden Curaçao en Nederland de onderlinge regeling voor uitvoering van het Landspakket Curaçao. Er wordt flink geïnvesteerd in de economie, zorg en onderwijs. Een goed moment om met een aantal mooie projecten, de sociaal maatschappelijke problemen aan te pakken. Met een grootschalige publiekscampagne en een aantal andere projecten wil de Stichting Plons een bijdrage leveren aan het terugdringen van het hiv-virus op Curaçao.

Hiv zonder dat je het weet.

Het grootste risico dat de epidemie op Curaçao zich uitbreidt, komt van mensen die niet weten dat ze hiv hebben. Als je niet weet dat je hiv hebt, is de kans dat je hiv overdraagt groter. Mensen die namelijk wel weten dat ze hiv hebben, vrijen in de regel veiliger. Daarnaast heb je meer virus in je bloed vlak nadat je geïnfecteerd bent. Bij mensen met hiv die succesvol behandeld worden met hiv-remmers, is het virus niet langer aantoonbaar in het lichaam. Dat betekent dat zij het virus niet overdragen. Zelfs bij seks zonder condoom. (Bij seks zonder condoom blijf je wel risico lopen op andere soa’s.) Dit heet N=N: Niet meetbaar = Niet overdraagbaar. Het doel is dan ook om op Curaçao actief te testen.

Discriminatie.

Helaas krijgen mensen met hiv op Curaçao nog steeds te maken met negatieve reacties. Een groot deel van de mensen met hiv op Curaçao heeft te maken (gehad) met discriminatie in de familiesfeer of vriendenkring, het uitgaansleven, in de werksfeer, en bij contacten met financiële dienstverleners of door hun sekspartner. Denk hierbij aan beschuldigingen, vermijding, buitengewone hygiënische maatregelen, onverschilligheid en uitsluiting. Bij veel mensen met hiv veroorzaakt dit stress en andere gezondheidsklachten. Discriminatie heeft bovendien een negatief effect op de aidsbestrijding. Men praat hierdoor minder makkelijk over hiv terwijl dit juist nodig is voor goede preventie. Ook meer aandacht geven aan de verwerking van de diagnose, (zelf)stigma, sociale vaardigheden, het voorkomen van stress en inzicht in rechten voor mensen met hiv blijft belangrijk.

bottom of page